bakifigyelő - felületes mondatok minden felületről

Napidumák

Helyesírási rejtély a legsötétebb Rákosi-korszakból

- avagy hogyan kell írni az egyik leghíresebb magyar film címét?

2015. április 19. - Napidumák

allamiaruhaz.jpg

1953. január 23-án mutatták be a magyar mozik Gertler Viktor Állami Áruház című zenés filmvígjátékát. Az M3 épp most vetítette le újra. Profi komédia igazi sztárparádéval (még az egymondatos, sőt a szöveg nélküli mellékszerepekben is színészlegendák brillíroznak), ugyanakkor mind a 98 perc fekete öves kommunista propaganda. Hogy miért írunk róla? Hát mert évtizedek óta eldöntetlen, hogy Állami Áruház vagy Állami áruház? A PORT.hu és az IMDb így írja: Állami áruház. Hogyan helyes? Utánajártunk.

Az Állami Áruház Rt. a részvénytársaság mint cégforma megszűnésével 1949-ben tizenhárom részre szakadt, és létrejöttek az Állami Áruház Nemzeti Vállalatok. A film ezt volt hivatott népszerűsíteni. Ahol egy településen egy állami áruház volt, ott Állami Áruháznak hívták, ahol viszont több, ott fantázianevet kapott (Orosházai Állami Áruház, Minőség Állami Áruház). A filmben szereplő neve például az volt, hogy Diadal Állami Áruház (a stáb az Úttörő Áruházban és az Újpesti Állami Áruházban forgatott), ezért mint cégnév, nagy kezdőbetűvel írandó. (A készítők és utána ötven évig mindenki jól írta.) Bocs, PORT, bocs, IMDb.

Jutalmul, mert elolvastátok, a film leghíresebb dala:

A bejegyzés trackback címe:

https://napidumak.blog.hu/api/trackback/id/tr417381916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása