bakifigyelő - felületes mondatok minden felületről

Napidumák

Végre megtudtunk valamit az új helyesírási szabályzatról

2015. június 14. - Napidumák

jonazuj.jpg

Eddig nem kényeztettek el bennünket részletekkel a mindenki által rettegve várt új helyesírási szabályzatról, de most végre megszólalt az egyik illetékes. Dr. Prószéky Gáborral, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságának elnökével (micsoda titulus!) az Anyanyelvápolók Szövetségének honlapján jelent meg interjú. Jó hír, hogy a 31 év után újraírt szabályzat "felhasználóbarát" szeretne lenni. A normát akarják közelíteni a gyakorlathoz és nem fordítva. Szóval észszerű és célra törő lesz! (Igen, ősztől így kell írni ezt a két szót.)

Mindazonáltal ne felejtsétek el, amit Prószéky is mond:

A szabályzat Magyarországon egy akadémiai ajánlás. Nincs törvényben, mint néhol a világban, hanem azért készül, hogy segítse azokat, akik írnak, és hát mindenképpen írnak az emberek, bár talán már a kezükkel kevésbé, inkább a billentyűkkel. A norma arra való, hogy viszonylag egységes formában mindenki értelemszerűen azt közvetítse, amit gondol. Az első szabályzatunk 1832-ben jelent meg, most a 11. van érvényben, ami 1984-ben, vagyis több mint 30 éve készült. Tehát az Akadémia nem változtatja örökké a szabályait, a korábbiakhoz képest nagyon régen volt utoljára változás.

A bejegyzés trackback címe:

https://napidumak.blog.hu/api/trackback/id/tr557542826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása