bakifigyelő - felületes mondatok minden felületről

Napidumák

Vannak emberek, akik szándékosan megisszák a szemcseppet?

2015. április 21. - Napidumák

veletlen.jpg

Ott Zsuzsa fotózta le és küldte el a szemcseppje használati utasítását, mert úgy érzi, hogy a véletlenszerű helyett itt a véletlen szó használata lett volna a helyes, sőt szerinte egyik sem kell a mondatba, mert nyilván direkt senki sem iszik szemcseppet (vagy ha igen, akkor annyira hülye, hogy úgysem fordul orvoshoz). Ez utóbbiban teljesen egyetértünk vele.

A másik fogósabb kérdés. A véletlenszerű ugyanis nem ugyanazt jelenti - legalábbis a tudományos nyelvezetben -, mint a véletlen. Egy gyors Google-kereséssel sajnos csak a szentírásnak nem tekinthető Wikipédia szócikkét találtuk meg erről:

A köznyelv gyakran összemossa a véletlen és a véletlenszerűség fogalmát, a véletlenszerűséget használja gyakran véletlenként. Két különböző dologról van szó azonban.
Véletlen az, amiről nem véltük volna, hogy bekövetkezik, véletlenszerű pedig az, ami látszólag ok nélkül, szabálytalanul, előre nem láthatóan, értelmetlenül vagy „ok nélkül” következett be. Véletlenek vannak - hiszen van úgy, hogy nem vélnénk vagy véltünk volna bizonyos dolgokat -, véletlenszerű bekövetkezések pedig, sokak szerint, nincsenek, csak törvényszerűség, azaz ok és okozat törvénye (idegen szóval: „karma”).
A matematika és a matematikai statisztika is többnyire összemossa a két fogalmat, de a tudományos kifejezések mára már egyértelműek és megszokottak lettek, a szakmai nyelvben egyértelműek, s régóta elfogadottá váltak.
Az angol „random” kifejezés egyértelműen véletlenszerű bekövetkezést jelent, de a magyar nyelvben gyakran véletlennek fordítják. Ezért van az, hogy ha a magyar nyelv véletlenről beszél, akkor a közbeszédben egyre gyakrabban hozzáteszi a „véletlen, azaz random” kiegészítést, hogy jelezze, valójában a kevésbé használt véletlenszerű kifejezésre gondol.

Úgyhogy szerintünk a gyógyszercég jól tette, hogy a véletlenszerű szót használta, de feleslegesen. Ennyi is elég lett volna: Lenyelés esetén forduljon orvoshoz. Szerinted?

A bejegyzés trackback címe:

https://napidumak.blog.hu/api/trackback/id/tr527387360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása