bakifigyelő - felületes mondatok minden felületről

Napidumák

Két vagy kettő? Melyik a helyes?

2015. április 17. - Napidumák

ketto.jpg

A hvg.hu MTI-től átvett hírének címében szerintünk a két lenne a helyes. Persze, semmi sem attól helyes, hogy a Napidumák azt mondja, sőt még csak nem is attól, hogy a Nyelvművelő kéziszótár ezt írja:

„Számnévi jelzőként a két változatot alkalmazzuk: két barack, két ellenvetés. Állítmányként v. egyéb mondatrészként viszont a kettő használatos. Hány gyereketek van? – Kettő. Hány példányt adjak? – Kettőt. Hány tervmunkában vett részt? – Kettőben.”

Tovább is van, mondjuk még:

Egyre gyakoribb, hogy kettőt mondunk ott, ahol azt írjuk, hogy két. Leginkább azért, hogy a másik ne hallja hétnek. Mint látjuk, ez most már írásban is terjed, úgyhogy a nyelvhasználók szépen eldöntik (vagy már eldöntötték?), hogy a két = kettő. Minden szóról az övék az utolsó szó.

Egyébként régi dilemma ez. A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda szakembere ezt írta róla, Zsadon Béla, az Index (volt?) korrektora pedig ezt. A 444-en is találtunk egy címet, ami arra utal, hogy az újságírók is érzik, hogy nincs rend a két és a kettő között. Egy szép régi kifejezéssel élve: kétközt vannak. De hát éppen ettől annyira szórakoztató és érdekes a nyelvvel foglalkozni, nem igaz?

A bejegyzés trackback címe:

https://napidumak.blog.hu/api/trackback/id/tr647375210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása