bakifigyelő - felületes mondatok minden felületről

Napidumák

Kár kutatni a helyesírás Szent Grálját

2015. április 05. - Napidumák

pofatlan.jpg

Nagy összegben mernénk fogadni arra, hogy a Napidumák tíz olvasójából nyolcan ezt a képet látva azt mondják, hogy az Index címében a rúgtak szó helyett azt kellett volna írni, hogy rúgott. Mert így tanulták, vagy egyszerűen csak úgy érzik, az a helyes.

Pedig nem. Illetve de. Pontosabban az a keserű igazság, hogy mindkettő helyes. (És ezzel egyúttal arra is rámutattunk, hogy mennyire nem érdemes mindig a helyességet üldözni.) Mert alapesetben, persze, egyes számú alany után egyes számú az állítmány is, de a címben látható úgynevezett halmozott alany használatakor bizony előfordul, hogy nem az alaki, hanem az értelmi egyeztetés szabálya érvényesül:

A többes számú állítmány használatával az egyes számú alanyok együttes jelentését, a többséget vesszük figyelembe, ez az értelmi egyeztetés” (Magyar grammatika, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2006, 400. o.)

Van rá irodalmi bizonyítékunk is:

Péter és Pál (tudjuk) nyárban. Összeférnek a naptárban (Arany János: Fülemile)

Aki olvasna még erről, annak ezt, ezt és ezt javasoljuk. Egyébként pedig ne is foglalkozzatok az okoskodásunkkal, hanem szavazzatok szépen arról, hogy szerintetek melyik a jó:

A bejegyzés trackback címe:

https://napidumak.blog.hu/api/trackback/id/tr887340202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása